De klassieker onder de klassiekers

De meeste cocktail bars hebben de echte klassiekers wel op de kaart staan. Denk maar aan de Margarita, de Mojito, de Whiskey Sour, de Moscow Mule, de Piña Colada en de cocktail Sex on the Beach. Maar welke cocktail is nu dé klassieker onder de klassiekers? Wat was de eerste cocktail die wereldwijd bekend werd?

De whiskey cocktail

Als we het hebben over een echte klassieker, dan komen we uit bij de Old Fashioned. Deze cocktail bestaat al sinds het begin van 1800. In 1806 werd er voor het eerst melding van gemaakt, ook al werd deze toen nog gewoon een Whiskey Cocktail genoemd. Het duurde nog wel een tijdje eer deze cocktail wereldwijd naam begon te krijgen, maar rond het jaar 1900 werd de Whiskey Cocktail regelmatig besteld in bars. De naam van deze cocktail was inmiddels veranderd in de Old Fashioned, een naam die in feite naar de traditionele stijl van het drankje verwijst.

Stijlvolle uitstraling

Eigenlijk past deze cocktail vandaag de dag nog steeds het best in een bar met een authentieke sfeer. Niet zo’n trendy beachbar met een kleurrijke vakantiesfeer, maar meer een stijlvolle plek met een authentieke uitstraling. Je ziet weleens van die mooie posters aan de muur die precies de sfeer vertegenwoordigen die in een dergelijke bar passen. Bijvoorbeeld de posters uit de categorie fotokunst. Deze posters zorgen ook in de woonruimte voor een bijzondere ambiance.

Drie eeuwen oud

De Old Fashioned cocktail werd voor het eerst beschreven in The Chicago Tribune, een Amerikaans dagblad. In feite was het bedoeld als een sneer naar de mensen die niet met hun tijd meegingen en hun drankjes nog steeds op de ouderwetse manier dronken. Meestal waren dat bruingekleurde sterke drankjes met suikers, bitters en water. Ze dronken dus ‘old fashioned’. Inmiddels gaat deze cocktail al ruim drie eeuwen mee want nog steeds wordt dit drankje graag gedronken. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd want het is de perfecte manier om van een whiskey te genieten. Meestal gebruiken de Amerikanen hiervoor rye whiskey of bourbon, maar je kunt er ook een andere soort whiskey voor gebruiken.

Hoe maak je een Old Fashioned?

Onderin het glas leg je een bruin suikerklontje wat je vochtig maakt met een beetje bitter en een scheutje soda. Dan verpulver je het mengsel en verdeel je het over de bodem van het glas. Hier bovenop plaats je één grote of twee kleine ijsklonten en daarna voeg je de whiskey toe. Je kunt het glas garneren met een sinaasappelschil.