Opkomst van de gin

Gin is sinds enkele jaren terug zeer populair en een van de favoriete alcoholische dranken. Door de blijvende stijging in populariteit van gin spreken we niet meer van een rage maar merken we dat gin nog een lange tijd een belangrijke rol zal spelen in de aperitief- en cocktailwereld. Want gin wordt ook in veel cocktails gebruikt. Hier gaan we even bekijken welke op gin gebaseerde cocktails het populairst zijn.

Oorsprong

We kunnen het niet hebben over gin als we de oorsprong niet weten. De meesten denken dat het Engels is, maar eigenlijk ligt zijn oorsprong in de lage landen in de 11e eeuw. Pas tijdens de 80-jarige oorlog stuitten de Engelse soldaten op de drank en namen deze gretig over. Eens terug in Engeland werden hier vele varianten op gemaakt en werd het zeer populair.

Gin-tonic

De meest voor de hand liggende cocktail met gin is natuurlijk de gin-tonic. Zeker de laatste jaren is dit drankje enorm populair geworden en zie je supermarkten er vol van staan. Ook de extra kruiden die je erbij kan doen zijn in opwaartse trend en is vaak een leuke toevoeging die zorgt voor extra variatie.

Martini

De martini is een klassieker onder de cocktails en vooral bekend uit de James Bond films. De op droge gin en witte vermout gebaseerde cocktail wordt aanzien als een stijlvolle cocktail waar regelmatig ook wel een stijlvol prijskaartje aan vast hangt.

Pink Lady

De Pink Lady was vooral populair in de jaren ’50. Al wordt deze cocktail in de zomer nog regelmatig gedronken door jongere vrouwen en sommige mannen die het misschien liever niet toegeven. De Pink Lady krijgt zijn roze kleur en naam door de grenadine die wordt gebruikt. Samen met gin en een beetje eiwit bekom je deze zoete cocktail.

Gin verzamelen

Gin wordt tegenwoordig ook vaak verzameld. Men koopt vele verschillende soorten om een variatie te hebben voor zichzelf en gasten. Ook is er een grote opkomst van gin-avonden waarbij men een kenner laat komen en in aanwezigheid van een groep vrienden verschillende soorten gin proeft en men deze eventueel nog kan bestellen achteraf. De aangekochte flessen gin stijgen echter normaal niet in waarde zoals whisky dus is het meer een investering voor zichzelf en vermaak.

Als je meer over gin cocktails te weten wilt komen, kan je hier altijd even een kijkje nemen.