Van cocktailbar tot goudmijn

Soms zijn er films die echt bij de klassiekers horen en die je niet snel vergeet. De film ‘Cocktail’ uit 1988 was er zo eentje. De Amerikaanse speelfilm liet menig vrouwenhart op hol slaan, maar zorgde ook voor een grotere populariteit van de cocktail.

De film Cocktail

In deze film speelt Tom Cruise als Brian Flanagan de rol van een succesvolle bartender. Vanuit New York vertrekt hij naar Jamaica waar hij verliefd wordt. Zij beste vriend Doug is misschien minder aantrekkelijk, maar hij is wel degene die hem de kneepjes van het vak leert als het om cocktails gaat. De manier waarop de heren in deze bar een cocktail maken is een heel spektakel. De twee mannen maken er een show van en de vrouwen vinden het geweldig. Menig Nederlandse barkeeper heeft in die tijd geprobeerd om op dezelfde manier als in de film met de cocktailattributen om te gaan. Maar het succes wat deze heren in de film hadden was niet voor iedereen weggelegd.

Bijzondere cocktailbars

Het resultaat van deze succesvolle film was dat het aantal cocktailbars behoorlijk toenam. Soms in de meest exclusieve uitvoeringen. Waar de bar uit de film Cocktail nog redelijk eenvoudig was, kwamen er cocktailbars met een zeer bijzonder interieur. Soms aangekleed met sfeervolle zwarte vloerkleden, designmeubilair en neonverlichting, andermaal juist weer in een bepaald thema zoals een tropische cocktailbar.

Cocktails met een prijskaartje

Ook werd het een sport om bijzondere cocktails te schenken. Soms wel met een zeer hoog prijskaartje. De duurste cocktail van de wereld was volgens de laatste berichten de Ruby Rose cocktail, met een prijs van rond de 40.000 dollar. Inmiddels lijkt hij van de kaart afgehaald te zijn bij The White Barn Inn in Maine. Dat de prijs van deze cocktail zo hoog ligt heeft te maken met één van de ingrediënten. Dat is namelijk de robijn edelsteen. Als je deze robijn even weg denkt blijft er een cocktailprijs over van circa 18 euro.

Nog meer dure jongens

Maar er zijn nog meer dure jongens onder de cocktails, zoals de Salvatore’s Legacy van ruim 8.000 dollar, de Winston van 12.400 dollar, de Diamonds is Forever van circa 10.000 dollar en de Diamond is Forever Martini van 18.000 dollar. Allemaal drankjes die je niet zo even snel achter elkaar leeg slurpt. Als je denkt dat dit soort absurde prijzen alleen in de Verenigde Staten voorkomen dan vergis je je. Ook een restaurant in Londen had een dure cocktail op de kaart staan, namelijk de Gigi’s. De prijs van deze cocktail was ruim 11.000 euro.

De meest populaire cocktail

De Mai Tai blijkt in de peilingen bij veel mensen toch wel een absolute topper, op de voet gevolgd door de Piña Colada. Maar ook de Mojito, de Bloody Mary en de Cosmopolitan doen het nog steeds erg goed. In de zomer gaat een Sex on the Beach er natuurlijk ook altijd in, net zoals de verfrissende Margarita.